53.800 futbol sahası 3 şirkete verilecek

Zeytinlik Alanların Maden Faaliyetlerine Açılması Tartışmalara Yol Açtı

Ekonomik kaygıları merkeze alan İklim Kanunu’nun yasalaştığı hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) zeytinlik alanların maden faaliyetlerine açılmasıyla ilgili tartışmaların fitilini ateşledi. Yaklaşık 53 bin 800 futbol sahası büyüklüğündeki alanın Limak, Aydem ve IC İçtaş şirketlerine tahsis edileceği açıklandı.

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, toplam 40 köyün yerinden edileceğini ve 53 bin 800 futbol sahası büyüklüğündeki alana kömür işletme izni verileceğini bildirdi. Madencilik faaliyetleri sırasında zeytin ağaçları bulunan arazilerde ‘sök at’ uygulamasının yapılacağı belirtildi.

Özellikle Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak, İbrahim Çeçen’in IC İçtaş şirketi ve Aydem’in Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı tarafından yararlanılacak düzenleme, insanların yaşamlarını ve zeytinlik alanlarından koparılmasına neden olabileceği endişelerini beraberinde getirdi.

40 Köy Tehdit Altında

Milletvekili Uzun, “Yasa çıkarsa kömür için işletme izni verilecek saha Yatağan’da 14 bin hektar, yani 20 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alana sahip. Milas ise 24 bin hektar ve 33 bin 800 futbol sahası büyüklüğündeki bir alanı kapsıyor. Yatağan’da 12 köy, Milas Ören’de ise 28 köy yeniden yerlerinden edilecek” değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinliklerin Korunması Şart

Yasa teklifine karşı çıkmak amacıyla farklı illerden gelen köylüler, TBMM’nin yakınında bulunan Cemal Süreya Parkı’nda protesto gösterilerine devam ediyor. Geceleri parkta nöbet tutan köylüler, topraklarının madenciler tarafından talan edilmeye çalışıldığını vurgulayarak, “Ege’nin güzellikleri, turizmi, zeytini, balı, bahçesi, inciri ve meyveleri olmadan Türkiye olmaz” şeklinde tepkilerini dile getiriyor.

Zeytin Ağaçları Önemli Bir Mirastır

Aydın Çine’de olduğu gibi İtalya ve İspanya’da da zeytin ağaçlarının taşınması durumunda kuruyarak yok olma riskiyle karşı karşıya kalındığı biliniyor. Konuyu gündeme taşıyan İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, hükümet tarafından yapılan ’87 bin zeytin ağacının taşınacağı’ açıklamalarını eleştirerek, “İspanya ve İtalya örneklerinden de anlaşılacağı üzere zeytin ağaçları taşınmazlar kategorisine giriyor” şeklinde ifadeler kullandı. Uz, düzenlemenin kültürel yıkım ve asimilasyon niteliğinde olduğunu belirterek, Milas ve Yatağan çevresindeki yaklaşık 400 bin dönümlük alanın tehlike altında olduğunu dile getirdi.

Related Posts

Vatandaşın döviz mevduatı yükseldi

Vatandaşın döviz mevduatı yükseldi

ÖTV zam oranları belli oldu: Akaryakıt, sigara, alkol…

Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı ve zamlar gündeme geldi. Memur ve emeklilerin maaşlarında artış beklenirken, enerji ürünlerinde ÖTV düzenlemeleri gündemde. Piyasalarda zam kararları yakından takip ediliyor.

New York borsası düşüşle açıldı

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,09 azalarak 44.455,66 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,07 azalışla 6.193,88 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,09 kayıpla 20.184,37 puana geriledi. ABD’de artış beklentilerinin aksine düşüş kaydeden özel sektör …

İki Türk bankasından TCMB faiz kararı tahmini!

Faiz indirimi beklentisi yeniden gündemde. Merkez Bankası’nın temmuz toplantısı öncesi yapılan açıklamalar, para politikasında yeni bir döneme işaret ediyor. Kararın piyasa üzerindeki etkisi merakla bekleniyor.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi Mavi Vatan’a döndü

Somali’de gerçekleştirdiği ilk kıtalar arası görevini başarıyla tamamlayan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 9 ay sonra Mavi Vatan’a döndü.

Komşu düşünceli: Yunanistan imalat sektöründen sert fren

Yunanistan’ın imalat sektörü, Haziran 2025’te büyüme ivmesini yitirdi. S&P Global Yunanistan İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), Mayıs ayındaki 53,2 seviyesinden 53,1’e gerileyerek şubat ayından bu yana görülen en düşük fabrika aktivitesi …