Dünya Sağlık Örgütü Gazze’ye yardıma hazır, ancak edemiyor

Dünya Sağlık Örgütü: Gazze’ye Acil Yardım İçin Hazırız

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin hemen ardından Gazze’ye acil yardım göndermeye hazır olduğunu duyurdu. Ancak, bu yardımların ulaştırılabilmesi için Gazze’nin her yerine “sistematik erişim” sağlanması gerektiğini vurguladı.

DSÖ’nün yaptığı açıklamada, “İnsani yardım faaliyetlerini engelleyen güvenlik önlemlerinin kaldırılması son derece önemlidir” denildi.

Krizin Boyutu

Cenevre merkezli kuruluş, “karşı karşıya kaldığımız sağlık krizi son derece büyük” uyarısında bulunarak, Gazze’nin sağlık sistemini yeniden inşa etmek için milyarlarca dolarlık yatırım gerektiğini açıkladı.

Gazze’nin sağlık altyapısının büyük kısmı, bir yıldan fazla süren çatışmalar yüzünden kullanılamaz hale geldi.

Gazze’deki son hastane olan Kemal Advan Hastanesi’nin İsrail baskını sonucu tahliye edilmesi ve bombalanması üzerine, Gazze sağlık sistemi tamamen çökmüş durumda, başhekim ise hala kayıp. Kendisinden halen haber alınamıyor.

DSÖ, geçen hafta bu yeniden yapılandırma maliyetinin 10 milyar dolardan fazla olabileceğini tahmin etmişti. Ayrıca, Gazze’deki 36 hastaneden sadece yarısının kısmen işlevsel olduğu, hastanelerin neredeyse tamamen hasar gördüğü veya yıkıldığı, sağlık ocağı ve klinikler gibi sağlık merkezlerinin ise yalnızca yüzde 38’inin hâlâ çalışır durumda olduğu bildirildi.

Yardıma Hazırız

DSÖ, Gazze’nin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için kapasitesini artırmaya hazır olduğunu belirterek, “temel ihtiyaç malzemelerinin tüm sınırlardan ve yollardan girişine izin verilmesi ve giriş kısıtlamalarının kaldırılması gerektiğini” söyledi.

Ateşkes öncesinde İsrail’in, Gazze’ye gönderilen yardımın boyutu ve niteliği üzerinde tam kontrolü vardı. İsrail’deki sağcı kesim, bu kontrolün devam etmesi gerektiğini savunuyor.

DSÖ’nün Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine dayandırdığı rapora göre, savaşta 46 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği ve 110 binden fazla kişinin yaralandığı belirtildi.

Yaralananların dörtte birinin uzun süreli rehabilitasyon gerektirecek ciddi yaralar aldığı tahmin ediliyor. Ayrıca, yaklaşık 12 bin kişinin acil tedavi için tesislere ulaşım sağlanması gereken noktalara tahliye edilmesi gerektiği ifade edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir