Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

Bill Gates, Gates Vakfı’na 107 Milyar Dolarlık Bağış Yapacak

Bir röportajında Associated Press’e (AP) konuşan Bill Gates, Gates Vakfı’na yaklaşık 107 milyar dolar bağış yapacağını açıkladı. Gates, “Birazını çocuklara ayırıyorum, kişisel ihtiyaçlarım için küçük bir pay bırakıyorum. İklim yatırımlarından gelen karlar da vakfa aktarılıyor.” dedi.

2000 yılında kurulan Gates Vakfı’nın 20 yıl içinde kapanacağını belirten Gates, bu sürenin paranın etkili şekilde harcanması için doğru bir denge olduğunu vurguladı. 20 yıl içinde vakfa 200 milyar doların üzerinde bağış yapmayı planladığını ifade etti.

Gates, zengin ülkelerdeki yaşlanan nüfusun ve Ukrayna-Rusya savaşının sağlık ve kalkınma yardımlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Kadınları HIV’den korumak ve sivrisinekleri yok etmek için yeni yöntemler olduğunu ancak bu yöntemlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmadığı takdirde büyük bir trajedinin yaşanacağını söyledi.

Gates, vakıf çalışmalarının yeterince eleştirilmediğini ve daha fazla geri bildirim beklediklerini dile getirdi. Ayrıca, Elon Musk’ı ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) yardımlarının kesilmesinden dolayı eleştirdi. Musk’ın Mozambik’teki yardımların kesilmesini dünyanın en zengin adamının en yoksul çocuklarına zarar verdiği bir durum olarak değerlendirdi.

Related Posts

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

The Wall Street Journal yazdı: Zayıflama iğneleri sadece kilo verdirmiyor

Amerikan gazetesi The Wall Street Journal, Ozempic ve benzeri zayıflama iğnelerinin sadece şeker ve obezite değil; kalp, karaciğer, artrit, uyku apnesi ve Alzheimer gibi birçok hastalıkta da umut verdiğini yazdı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu ilaçlar herkese göre değil. Bilinçsiz kullanım, beslenme bozukluğu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca maliyet, yan etki ve erişim hâlâ büyük engel.

Hamilelikte bu mineral eksik olursa, sonuçları bir ömür sürebilir

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin özellikle hamilelik döneminde bebeklerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, IQ düşüklüğü ve öğrenme sorunlarına karşı iyot tüketiminin önemine dikkat çekti.

Dijital kalabalıkta hepimiz yalnızız!

Dijital iletişim araçları herkesi birbirine bağlı gibi gösterse de, gerçek ilişkiler giderek yüzeyselleşiyor. Sosyal medyanın bağ kurma vaadinin yerini “beğenilme yarışına” bıraktığını belirten Uzman Psikolog Gizem Ünveren, insanların kalabalıkta kendini yalnız hissettiğini söyledi. Sürekli ekrana odaklanmanın yüzyüze iletişimi zayıflattığını ifade eden Ünveren, yalnızlığın modern hayatın kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkat çekti. Ünveren’e göre bu durum bilinçli ekran kullanımı, sosyal etkinlikler ve empatiyle aşılabilir.

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.