Uzmanı açıkladı: Yaz aylarında akut gastroenterit vakaları artıyor

Dr. Songül Özer: Yaz Aylarında Akut Gastroenterit Daha Sık Görülüyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, ani gelişen mide ve bağırsak iltihabının (akut gastroenterit) özellikle yaz aylarında daha sık görüldüğünü belirtti.

Medicana Sağlık Grubu tarafından yapılan açıklamaya göre, akut gastroenterit yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Hastalığın belirtileri arasında ishal, bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı bulunmaktadır.

Genellikle virüsler, bakteriler veya parazitler aracılığıyla gelişen akut gastroenterite yakalanan bireyler, iyileşseler bile birkaç gün boyunca hastalığı bulaştırabilirler.

Açıklamalarında Dr. Songül Özer, gastroenteritin, kontamine su ve gıdaların tüketilmesi, kirli ellerin ağıza götürülmesi ve yetersiz hijyen koşulları gibi yollarla bulaştığını belirtti.

Hastalığın gelişimine yol açan etkenleri sıralayan Özer, şunları söyledi: “Rotavirüs, norovirüs ve adenovirüs gibi etkenler özellikle çocukları etkiliyor. Bakteri kaynaklı gastroenteritlerde ise Salmonella, Shigella ve Escherichia coli gibi mikroorganizmalar hastalık tablosuna yol açabiliyor. Parazitler arasında ise Giardia öne çıkıyor.”

Kirli sularda yetişen deniz ürünleri ve uygun koşullarda saklanmayan yiyeceklerin de akut gastroenteritin bulaşma kaynakları arasında yer aldığını belirten Özer, özellikle yaz aylarında daha sık görülen hastalığın genellikle ani başladığını ve ilk belirtiler arasında bulantı, karın ağrısı, kusma ve ishalin yer aldığını aktardı.

Özer, “Bakteriyel vakalarda ateş genellikle daha yüksek çıkar. Bazı bakteriyel ve paraziter vakalarda ise kanlı ishal görülebilir. Özellikle bebek ve küçük çocuklarda, dehidratasyon ciddi risk oluşturur ” ifadelerini kullandı.

“Hijyene Dikkat Edilmeli”

Bu durumun önüne geçmenin kişisel hijyenle bağlantılı olabileceğini aktaran Özer, hastalıktan korunmak için şu tavsiyelerde bulundu:

Eller, yemeklerden önce ve sonra, tuvalet kullanımı öncesi ve sonrası mutlaka sabunla yıkanmalı. Bebeklerin altı temizlendikten sonra, eller özenle yıkanmalı. Temiz içme suyu kullanılmalı, kuyu veya depo suları uygun şekilde klorlanmalı veya en az 10 dakika kaynatılmalı. Resmi izinli ve ambalajlı sular tercih edilmeli. Tüm sebze ve meyveler tüketilmeden hemen önce yıkanmalı. Gıdaların iyice piştiğinden emin olunmalı, açıkta satılan yiyeceklerden kaçınılmalı. Et, tavuk, süt ve süt ürünleri iyi pişirilmeli veya pastörize ürünler tercih edilmeli. Hasta kişilerin kullandığı mutfak eşyaları başkalarıyla paylaşılmamalı, bulaşıklar iyice yıkanmalı. Tuvalet temizliğinde klor içeren temizlik ürünleri kullanılmalı. Dışkı ile kirlenmiş çamaşırlar yüksek sıcaklıkta yıkanmalı.”

Özer, ağızdan sıvı alamayan hastalarda serum tedavisi gerekebileceğini, antibiyotiklerin sadece bakteriyel vakalarda kullanıldığını, ishal kesici ilaçların ise vücudun mikropları dışarı atmaya engel olabileceği için kesinlikle kullanılmaması gerektiğini vurguladı. (AA)

Related Posts

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

The Wall Street Journal yazdı: Zayıflama iğneleri sadece kilo verdirmiyor

Amerikan gazetesi The Wall Street Journal, Ozempic ve benzeri zayıflama iğnelerinin sadece şeker ve obezite değil; kalp, karaciğer, artrit, uyku apnesi ve Alzheimer gibi birçok hastalıkta da umut verdiğini yazdı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu ilaçlar herkese göre değil. Bilinçsiz kullanım, beslenme bozukluğu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca maliyet, yan etki ve erişim hâlâ büyük engel.

Hamilelikte bu mineral eksik olursa, sonuçları bir ömür sürebilir

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin özellikle hamilelik döneminde bebeklerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, IQ düşüklüğü ve öğrenme sorunlarına karşı iyot tüketiminin önemine dikkat çekti.

Dijital kalabalıkta hepimiz yalnızız!

Dijital iletişim araçları herkesi birbirine bağlı gibi gösterse de, gerçek ilişkiler giderek yüzeyselleşiyor. Sosyal medyanın bağ kurma vaadinin yerini “beğenilme yarışına” bıraktığını belirten Uzman Psikolog Gizem Ünveren, insanların kalabalıkta kendini yalnız hissettiğini söyledi. Sürekli ekrana odaklanmanın yüzyüze iletişimi zayıflattığını ifade eden Ünveren, yalnızlığın modern hayatın kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkat çekti. Ünveren’e göre bu durum bilinçli ekran kullanımı, sosyal etkinlikler ve empatiyle aşılabilir.

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.