Almanya’da firmaların ihracat beklentisi son 5 yılın en düşük seviyesine indi

Almanya’nın İhracat Beklentileri Nisanda Düştü

Almanya için nisan ayı ihracat beklentileri anket sonuçları, Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından açıklandı. Mart ayında eksi 2,3 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, nisanda 7,5 puan azalarak eksi 9,8’e geriledi. Bu durum, Kovid-19 salgınının küresel ticarette keskin bir düşüşe neden olduğu Mayıs 2020’den beri en düşük seviyesine ulaştı.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığı ihracatta toparlanma umutlarını sekteye uğrattı.” ifadelerine yer verdi. Wohlrabe, bu belirsizliğin durumu daha da kötüleştirebileceğine dikkat çekti.

Ifo’ya göre, birçok ana sanayi sektöründe ihracatta düşüş bekleniyor. Trump’ın politikaları özellikle otomotiv sektöründe üreticilerin toparlanma umutlarını kırarken, Ifo, otomotiv sektöründe ihracatın bu yıl düşmesini bekliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, 20 Ocak’ta başladığı başkanlık görevinin ardından 2 Nisan’da Avrupa Birliği’ne yönelik yüksek cezai gümrük vergilerini açıklaması, ticarette belirsizliği artırmıştı. Analistlere göre, Trump’ın korumacı politikaları, Almanya’nın ABD’ye yaptığı ihracat üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Almanya, ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu ABD’ye gerçekleştiriyor.

Alman Ekonomisi ve Zorluklar

Tarife savaşları ve Trump’ın politikalarının küresel ticarete etkileriyle ilgili endişeler artarken, analistler, Alman ekonomisinin büyümesinde Trump’ın gümrük vergisi politikasını “özel bir risk” olarak görüyor. Almanya’nın imalat sektörüne büyük oranda bağımlı olması, üretimdeki zayıflık nedeniyle ekonominin kırılganlığını artırıyor.

Ülke ekonomisi, 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 0,2 daraldı ve art arda ikinci yıl küçüldü. Almanya, rekabetin artması ve yapısal sorunlar nedeniyle ekonomik büyümesini frenliyor. Ülke, son iki yıldır büyüme gösteremeyen tek G7 ekonomisidir.

Alman hükümeti, ABD Başkanı Trump’ın politikalarının küresel ticaret gerginliklerine etkisiyle bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0’a düşürdü. Eğer Alman ekonomisi bu yıl büyümezse, üç yıldır art arda büyüme gösterememiş olacak.

Related Posts

Türkiye’nin makine ihracatı 11,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin makine ihracatı, yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 azalarak 11,5 milyar dolar oldu.

Şeker fiyatları 4 yılın dibine çekildi

Uluslararası piyasalarda şeker fiyatları sert bir düşüş yaşadı. Küresel arz fazlası beklentisi, olumlu hava koşulları ve Çin’in sınırlı ithalatı nedeniyle şekerin libre fiyatı 0,1626 dolara gerileyerek Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyesini gördü …

Cari açıkta rekor, şaşan hedefler, 19 Mart operasyonunun etkisinin 4-5 gün olmadığı gerçeği…

Hazine Bakanı Şimşek’in “cari fazla” açıklamasının ardından gelen Merkez Bankası verileri, yılın ilk dört ayında hedefin üçte ikisinin aşıldığını gösterdi. 19 Mart operasyonlarının ardından rezervler 40 milyar dolar erirken, yabancı yatırımcı çıkışında 34 yılın rekoru kırıldı. Enerji ithalatındaki artış ve jeopolitik gerilimler ise tabloyu daha da ağırlaştırıyor.

Türk-İş açıkladı: Kamu işçilerine yeni zam teklifi geliyor!

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın kamu işçileri için ikinci bir zam teklifinin sunulacağını açıkladı. Yeni teklifin önümüzdeki günlerde paylaşılması bekleniyor. KAMUDA YAKLAŞIK 600 BİN İŞÇİNİN KAPSAYAN …

Altın fiyatlarında yeni rekor mu geliyor? Uzman isimden dikkat çeken tahmin!

Altın fiyatları küresel gelişmelerin etkisiyle yeniden yükselişe geçti. Uzmanlar, piyasalardaki belirsizliklere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Yatırımcılar için yeni stratejiler öne çıkıyor.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Türkiye’de dün günlük bazda 985 bin 554 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 997 bin 960 megavatsaat oldu.