Hastanelerde yaşanan yığılmayla ilgili uyarı: Önce aile hekimine gidin

Sağlık Hizmetlerinde Randevu Sistemi Hakkında Açıklamalar

Sağlık hizmetlerinde en çok eleştiri alan konulardan biri olan randevu sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunan yetkililer, sistemin önemine dikkat çekti. Randevu sisteminin vatandaşlar tarafından yeterince kullanılmadığını belirten yetkili, özellikle Covid-19 salgını sürecinde randevusuz hastaların oluşturduğu yoğunluğun zorluklara sebep olduğunu vurguladı.

Salgın döneminde randevu almadan gelen hastaların temas artışına neden olabileceğini söyleyen yetkili, sağlık hizmetlerinin sürekliliğini korumak adına randevu sisteminin önemine değindi. Kapasite sınırlarını belirli bir düzende tutmak amacıyla randevu sayısının bir hekim için maksimum seviyede olduğunu ifade eden yetkili, her hastaya ayrılan zamanın da önemine vurgu yaptı.

Hekim eksikliği ve branşlarda yaşanan sıkıntılara da değinen yetkili, özellikle cildiye, kulak burun boğaz ve kardiyoloji gibi branşlarda hekim açığının hissedildiğini aktardı. Aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi ve hastaların öncelikle aile hekimlerine başvurması gerektiğini belirten yetkili, bu sayede uzman desteğinin daha etkin ve verimli kullanılacağını vurguladı.

Sağlık hizmetlerinde randevu sisteminin önemine değinen yetkili, hastaların konforlu ve verimli bir tedavi süreci geçirebilmeleri için randevu taleplerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Vatandaşlardan aile hekimlerine başvurmalarını ve gerekli durumlarda uzman doktora yönlendirilmelerini rica eden yetkili, bu sayede hastane yığılmalarının önüne geçilebileceğini aktardı.

Bazı Branşlarda Hekim Eksikliği

Hekim sıkıntısı yaşanan bazı branşlara da değinen yetkili, özellikle cildiye, kulak burun boğaz ve kardiyoloji gibi branşlarda hekim eksikliğinin hissedildiğini belirtti. Bu konuda taleplerini ilgili mercilere ilettiklerini söyleyen yetkili, aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesiyle hastaların daha etkin bir sağlık hizmeti alabileceğini vurguladı.

Related Posts

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

The Wall Street Journal yazdı: Zayıflama iğneleri sadece kilo verdirmiyor

Amerikan gazetesi The Wall Street Journal, Ozempic ve benzeri zayıflama iğnelerinin sadece şeker ve obezite değil; kalp, karaciğer, artrit, uyku apnesi ve Alzheimer gibi birçok hastalıkta da umut verdiğini yazdı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu ilaçlar herkese göre değil. Bilinçsiz kullanım, beslenme bozukluğu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca maliyet, yan etki ve erişim hâlâ büyük engel.

Hamilelikte bu mineral eksik olursa, sonuçları bir ömür sürebilir

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin özellikle hamilelik döneminde bebeklerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, IQ düşüklüğü ve öğrenme sorunlarına karşı iyot tüketiminin önemine dikkat çekti.

Dijital kalabalıkta hepimiz yalnızız!

Dijital iletişim araçları herkesi birbirine bağlı gibi gösterse de, gerçek ilişkiler giderek yüzeyselleşiyor. Sosyal medyanın bağ kurma vaadinin yerini “beğenilme yarışına” bıraktığını belirten Uzman Psikolog Gizem Ünveren, insanların kalabalıkta kendini yalnız hissettiğini söyledi. Sürekli ekrana odaklanmanın yüzyüze iletişimi zayıflattığını ifade eden Ünveren, yalnızlığın modern hayatın kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkat çekti. Ünveren’e göre bu durum bilinçli ekran kullanımı, sosyal etkinlikler ve empatiyle aşılabilir.

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.