İstanbul değil, İzmir değil… Konutta yatırımcısına tek bir şehir kazandırdı

Türkiye’de Konut Fiyatları Reel Anlamda Düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Nisan ayına ait konut fiyat endeksi (KFE) sonuçları açıklandı. Verilere göre, ülke genelinde konut fiyatları nominal olarak artış gösterdi ancak enflasyon etkisinden arındırıldığında birçok şehirde reel anlamda düşüş yaşandığı belirlendi. Ankara ise yatırımcısına reel kazanç sağlayan şehirler arasında yer aldı.

Reel Değerler Geriledi

Nisan ayında konut fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,5 arttı. Ancak enflasyondan arındırıldığında bu artış yüzde 1,5’e geriledi. Yıllık olarak bakıldığında ise konut fiyatları nominal olarak yüzde 32,9 artarken reel olarak yüzde 3,6 düştü.

Sadece Ankara Reel Getiri Sağladı

İllere göre incelendiğinde, Türkiye genelinde konut yatırımının sadece Ankara’da enflasyona karşı kazanç sağladığı görüldü. Başkentte yıllık reel getiri yüzde 2,9 olarak gerçekleşirken, İstanbul’da konutlar yüzde 2,5, İzmir’de ise yüzde 5,1 oranında reel değer kaybına uğradı.

En Fazla Değer Kaybı Yaşanan Şehirler

Verilere göre, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerinde reel anlamda en fazla değer kaybı yaşandı. Bu illerde yıllık reel kayıp oranı yüzde 9,3 olarak ölçüldü. Diğer şehirlerdeki reel değer kayıpları ise şu şekilde sıralandı:

  • Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane: %-8,2
  • Edirne, Tekirdağ, Kırklareli: %-7,9
  • Konya, Karaman: %-7,5
  • Antalya, Isparta, Burdur: %-6,9

Doğu ve Güneydoğu’da Değer Kaybı Sınırlı

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde fiyatların reel olarak en az gerilediği belirlendi. Doğu Anadolu illerinde yıllık nominal fiyat artışı yüzde 37,5 olurken reel kayıp yüzde 0,3 seviyesinde kaldı. Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 35’lik nominal artışa rağmen, reel olarak yüzde 2 düşüş yaşandı.

Dolar Bazında Güçlü Kazançlar

İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin analizlerine göre, konut fiyatları dolar bazında da önemli yükseliş gösterdi. Eylül 2018’den bu yana fiyatlar dolar cinsinden nominal olarak yüzde 163,8 arttı. ABD enflasyonundan arındırıldığında ise artış yüzde 107,6 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, uzun vadeli yatırımcılar için konutun döviz bazında güçlü bir araç olmaya devam ettiğini gösterdi.

Related Posts

Türkiye’nin makine ihracatı 11,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin makine ihracatı, yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 azalarak 11,5 milyar dolar oldu.

Şeker fiyatları 4 yılın dibine çekildi

Uluslararası piyasalarda şeker fiyatları sert bir düşüş yaşadı. Küresel arz fazlası beklentisi, olumlu hava koşulları ve Çin’in sınırlı ithalatı nedeniyle şekerin libre fiyatı 0,1626 dolara gerileyerek Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyesini gördü …

Cari açıkta rekor, şaşan hedefler, 19 Mart operasyonunun etkisinin 4-5 gün olmadığı gerçeği…

Hazine Bakanı Şimşek’in “cari fazla” açıklamasının ardından gelen Merkez Bankası verileri, yılın ilk dört ayında hedefin üçte ikisinin aşıldığını gösterdi. 19 Mart operasyonlarının ardından rezervler 40 milyar dolar erirken, yabancı yatırımcı çıkışında 34 yılın rekoru kırıldı. Enerji ithalatındaki artış ve jeopolitik gerilimler ise tabloyu daha da ağırlaştırıyor.

Türk-İş açıkladı: Kamu işçilerine yeni zam teklifi geliyor!

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın kamu işçileri için ikinci bir zam teklifinin sunulacağını açıkladı. Yeni teklifin önümüzdeki günlerde paylaşılması bekleniyor. KAMUDA YAKLAŞIK 600 BİN İŞÇİNİN KAPSAYAN …

Altın fiyatlarında yeni rekor mu geliyor? Uzman isimden dikkat çeken tahmin!

Altın fiyatları küresel gelişmelerin etkisiyle yeniden yükselişe geçti. Uzmanlar, piyasalardaki belirsizliklere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Yatırımcılar için yeni stratejiler öne çıkıyor.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Türkiye’de dün günlük bazda 985 bin 554 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 997 bin 960 megavatsaat oldu.