Kredi kartı ve nakit avanslarda yeni adım: ‘Bıçak kemiğe dayanmış durumda’

Ekonomi yönetiminin odaklandığı konuların başında kredi kartları ve tüketici finansmanı düzenlemeleri geliyor. Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, BDDK’nın kredi kartlarıyla ilgili yeni adımlar attığını ve bu süreçte esneklik sinyalleri verdiğini belirtti.

BDDK’nın Kredi Kartı Politikaları Değişebilir

Eryılmaz, BDDK’nın nakit avans limitlerini düşürdüğünü ve taksit sürelerini 12 aydan 3 aya düşürdüğünü hatırlattı. Eryılmaz, bu sıkı politikanın enflasyonla mücadeleyi amaçladığını ifade ederken, mevcut ekonomik koşulların daha esnek politikalara geçiş yapılacağını gösterdiğini belirtti. “BDDK’nın açıklamalarından anladığımız kadarıyla artık daha esnek olmayı düşünüyor” dedi.

Taksit Sürelerinde Artış Bekleniyor

“Enflasyonu riske atmadan, adım adım daha esnek politikalara geçileceğini görüyoruz” diyen Eryılmaz, taksit sürelerinin aşamalı olarak artırılabileceğine işaret etti. Eryılmaz, ilk aşamada 3 ay olan vadenin 6 aya yükseltilebileceğini belirtti.

Dar Gelirli Grup Zor Durumda

Dar gelirli grupların artık dayanma sınırlarının çok zorlandığını belirten Eryılmaz, “Durum gerçekten çok zor” ifadesini kullandı. Ayrıca büyümeye yönelik yavaşlama işaretleri nedeniyle yapılacak esnekliklerin enflasyon üzerinde olumsuz etkisi olmayacağını vurguladı.

Yeni Adımların Mayıs Sonrasında Belli Olması Bekleniyor

Gelecekte atılacak adımlar hakkında bilgi veren Eryılmaz, düzenlemelerin büyük olasılıkla Merkez Bankası’nın 22 Mayıs’taki enflasyon raporundan sonra netleşeceğini belirtti. Eryılmaz, bu adımların, özellikle dar gelirli kesime belirli bir rahatlama sağlayacağını ve bu durumun enflasyon üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacağını ifade etti.

Faiz İndirimi Dikkatle Yapılacak

Ayrıca, faiz indirimi beklentilerinin Temmuz ayına kadar sürünebileceğini söyleyen Eryılmaz, Merkez Bankası’nın temkinli bir şekilde adım atacağını tahmin etti.

Related Posts

Türkiye’nin makine ihracatı 11,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin makine ihracatı, yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 azalarak 11,5 milyar dolar oldu.

Şeker fiyatları 4 yılın dibine çekildi

Uluslararası piyasalarda şeker fiyatları sert bir düşüş yaşadı. Küresel arz fazlası beklentisi, olumlu hava koşulları ve Çin’in sınırlı ithalatı nedeniyle şekerin libre fiyatı 0,1626 dolara gerileyerek Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyesini gördü …

Cari açıkta rekor, şaşan hedefler, 19 Mart operasyonunun etkisinin 4-5 gün olmadığı gerçeği…

Hazine Bakanı Şimşek’in “cari fazla” açıklamasının ardından gelen Merkez Bankası verileri, yılın ilk dört ayında hedefin üçte ikisinin aşıldığını gösterdi. 19 Mart operasyonlarının ardından rezervler 40 milyar dolar erirken, yabancı yatırımcı çıkışında 34 yılın rekoru kırıldı. Enerji ithalatındaki artış ve jeopolitik gerilimler ise tabloyu daha da ağırlaştırıyor.

Türk-İş açıkladı: Kamu işçilerine yeni zam teklifi geliyor!

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın kamu işçileri için ikinci bir zam teklifinin sunulacağını açıkladı. Yeni teklifin önümüzdeki günlerde paylaşılması bekleniyor. KAMUDA YAKLAŞIK 600 BİN İŞÇİNİN KAPSAYAN …

Altın fiyatlarında yeni rekor mu geliyor? Uzman isimden dikkat çeken tahmin!

Altın fiyatları küresel gelişmelerin etkisiyle yeniden yükselişe geçti. Uzmanlar, piyasalardaki belirsizliklere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Yatırımcılar için yeni stratejiler öne çıkıyor.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Türkiye’de dün günlük bazda 985 bin 554 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 997 bin 960 megavatsaat oldu.