Nadir toprak elementlerinde Türkiye dünyanın ilk beş üreticisinden biri olacak

MİTHAT YURDAKUL / Ankara – Eskişehir Beylikova’da Dev NTE Rezervi Keşfedildi

Çin’deki Bayan Obo sahasındaki 800 milyon ton NTE rezervinin ardından 694 milyon ton rezervle dünyanın en büyük ikinci rezervi Eskişehir Beylikova’da keşfedildi. Yapılan ilk çalışmalar, lantan, seryum, neodimyum, praseodimyumun üretilebilir düzeyde olduğunu ortaya koydu.

Kamera Lensleri ve Lazer Üretimi

İlk aşamada üretilecek NTE’ler arasında kamera lensleri, pil elektrotları, lazerler, seramik kapasitörler için kullanılacak olan lantan ve neodimyum bulunmaktadır. Eskişehir Beylikova sahasında kurulan pilot ölçekli zenginleştirme tesisi ile Türkiye, dünyanın en büyük 5 NTE üreticisinden biri olmayı hedeflemektedir. Ayrıca Malatya-Kuluncak, Sivas, Burdur, Isparta ve Kayseri’de de yeni NTE rezervleri tespit edilmiştir.

Enerji ve Elektronik Sektöründe Kullanımı

NTE’lerin kullanım alanları arasında bütün dijital ürünlerin ekranları, cep telefonları, bilgisayarların sabit diskleri, televizyon ekranları, bataryalar, X-ray makineleri, hibrit araçlar, uçak motorları, füze kontrol sistemleri ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Eskişehir’de bulunan rezervin işlenmesi için uluslararası işbirlikleri değerlendirildiğini belirtti.

Stratejik Madenler Raporu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Kritik ve Stratejik Madenler Raporu’na göre, Türkiye’nin kritik ve stratejik madenleri belirlenmiştir. Alüminyum, demir ve titanyum en çok ihtiyaç duyulan stratejik madenler iken, nadir toprak elementleri ve niyobyum oldukça az sayıda üretici tarafından sağlanmaktadır.

Related Posts

Bakan Kacır: Kıbrıs Türk halkının ev sahibi olduğunu tüm dünyaya ilan ettik

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC), dünyanın dört bir yanına hizmet sunacak bilişimcilerin adresi konumuna gelmesini arzu ettiklerini belirterek, “Şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış bu topraklarda Kıbrıs Türk halkının yolcu değil hancı, misafir değil ev sahibi olduğunu tüm dünyaya tekrar ilan ettik.” dedi.

O meslek de kayboluyor: Talep var, usta kalmadı!

Gaziantep’te 28 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Cengiz Canday, mesleğin çırak bulunamadığı için bitme noktasına geldiğini söyledi. Yeni ayakkabıların pahalılığı tamir talebini artırsa da zanaatkâr sayısı hızla azalıyor.

TZOB Genel Başkanı, zirai dondan etkilenen meyve bahçelerini inceledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta zirai don ve dolu nedeniyle zarar gören meyve bahçelerinde incelemelerde bulundu.

İhracatta nisan ayında geçen yıla göre artış

Uludağ İhracatçılar Birliği UİB’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklamasına göre nisan ayında ihracatı 3,2 milyar dolar olan UİB’nin, yılın ilk 4 aylık ihracat tutarı da 13 milyar 65 milyon 358 bin dolar oldu.

Altının ons fiyatında merkez bankalarının etkisi!

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, “Altının ons fiyatında gerçek anlamda bir geri çekilme olacaksa ben yine bunun yükselişi tetikleyen merkez bankalarından geleceğini düşünüyorum” dedi.

TESK’ten Kurban Bayramı açıklaması: ‘Ben kasabım’ diyenler…

TESK Genel Başkanı Palandöken, Kurban Bayramı öncesinde özellikle büyükşehirlerde artan nüfus göz önünde bulundurularak modern ve hijyenik kurban kesim alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir